В описі України (Ukranie), що знаходиться між Московією (Moscovie) і Трансільванією, Гійома Левассер де Боплана від 1630 років є багато цікавих і дивовижних свідчень та фактів, пройти повз які неможливо.

В "Описі України" як провінції королівства Польського Гійома ле Вассер де Боплана від 1630 років є маса дуже цікавих свідчень, які пояснюють природу походження багатьох невідомих моментів нашої історії, які стали таким завдяки багаторазовому переписуванню історії Русі Москвою.

Про Київ

"Ця знову завойована країна є нездоланною перепоною проти могутності турків і насильства татар, міцною стіною, здатною зупинити їх згубні та часті набіги, і вороги ці бувають несказанно здивовані, виявляючи в провінції, яка до цього служила дорогою до завоювань, місце своєї поразки та ганьби.

Київ (Kiow), був колись одним з найдавніших міст Європи. Це стародавнє місто розташований на плато, на вершині гори, яка панує, з одного боку над усією місцевістю, а з іншого - над Борисфеном, що протікає біля підніжжя цієї гори. Між нею і вищеназваною річкою розташований новий Київ, місто, який в даний час достатньо мало заселений, налічує не більше п'яти-шести тисяч жителів. Він має форму трикутника, оточений поганеньким ровом, шириною в 25 футів, і дерев'яною стіною з вежами з того ж матеріалу. Його замок розташований на вершині гори, що піднімається над нижнім містом, але над нею височіє старий Київ".

Як бачите, на початок 17 століття Київ, практично знищений в кінці 15 століття, все ще не відродився. Проте основні сакральні цінності міста вже відновлено і в ньому поступово налагоджується життя.

Про руську віру і релігійну терпимість

"Римські католики мають в цьому місті чотири храми: кафедральний собор, храм домініканців на ринку, у бернардинів свій храм під горою, а з недавнього часу між бернардинами і річкою розташувалися єзуїти.

Греко-русини мають ймовірно близько десяти храмів, які називають церквами (cerkvils). Одна з них, при якій знаходиться університет або академія, поблизу ратуші, називається Братської церквою (Bracha cerkvils); інша, побудована біля підніжжя замку, називається, якщо пам'ять мені не зраджує, церквою святого Миколи.

Вони сповідують грецьку віру, називаючи її по-своєму руською (Rus), свято шанують святкові дні і дотримуються постів, які тривають протягом восьми або дев'яти місяців на рік і полягають в утриманні від вживання м'яса. Вони настільки наполегливі в дотриманні цієї формальності, що переконують себе, що порятунок душі залежить від відмови в їжі. За що, натомість, мені здається, навряд чи який-небудь інший народ у світі зрівнявся б з ними в здатності пити, бо не встигають вони протверезіти, як одразу ж приймаються (як то кажуть) лікуватися тим, від чого постраждали. Все це, втім, відбувається тільки у вільний час, але, коли вони воюють або готують якусь справу, вони вкрай тверезі, а грубість можна помітити тільки в одязі ".

Мова віри фактично є синонімом назви віри. Грецька віра за образом, але руська по сповідання отримала свою назву від мови та місця його походження - Русі.

"О пів на льє нижче Києва видніється поселення, зване Печери (Piecharre), в якому знаходиться великий монастир, постійна резиденція митрополита (metropolite) або патріарха (patriarche). Під сусідній з цим монастирем горою є велика кількість печер, на зразок шахт, наповнених безліччю тіл , що зберігаються тут понад 1500 років через що вони схожі на єгипетські мумії.

Розповідають, що перші християни-пустельники влаштували собі ці підземні пристанища, аби таємно здійснювати тут богослужіння, і спокійно жили вони в печерах під час гонінь з боку язичників. Там показують одного святого Іоанна, який повністю видно до пояса, від якого він занурений в землю. Там можна також побачити якусь Олену, яку вони дуже шанують (мова йде про руську княгиню Ольгу яка прийняла у хрещенні ім'я Олени), і залізний ланцюг, яким, кажуть, диявол бичував святого Антонія і який має силу виганяти злих духів з тіл людей ним прив'язаних.

Є також три людських голови на блюдах, з яких постійно сочиться масло, що дуже допомагає при лікуванні деяких хвороб. У цих місцях покояться останки деяких шанованих людей, між іншим - дванадцяти мулярів, які побудували Успенський собор.

Що стосується мене, то я не знаходжу (як вже сказав) суттєвої різниці між цими тілами і єгипетськими муміями, хіба що їх тіло не настільки ж чорне і тверде. Вважаю, що вони зберігаються такий тривалий час нетлінними завдяки природі цих печер або шахт, які вириті в особливого роду кам'янистому піску: взимку в них сухо і тепло, а влітку - прохолодно і сухо без найменших ознак вогкості.

У монастирі багато ченців, а також патріарх всієї Русі (ми про нього вже згадували), який перебуває в даному місці і підпорядковується тільки Константинопольському патріарху.

Між Києвом і Печерами на горі, яка височить над річкою, знаходиться монастир руських ченців, що стоїть на дуже красивому місці і званий ім'ям святого Миколая; місцеві монахи харчуються тільки рибою, але користуються свободою виходити, коли їм завгодно, щоб розважитися або ж відвідати знайомих".

Як бачите в 17 столітті в ходу немає назви православ'я - віра або грецька або руська.

Ну, а про те, що Руська церква підпорядковується тільки Константинопольскому патріарху напевно і не варто згадувати.

Руська шляхта

"Шляхта серед них дуже нечисленна, наслідує польській, і, здається, соромиться того, що належить до іншої, не римської віри, в яку вони переходять щодня, хоча вся знать і всі ті, хто носить ім'я князів, походять з грецької (руської) віри ".

Через "націоналізацію" віри в той час польською шляхтою могли називатися русини які прийняли католицтво і навпаки поляки руської віри називалися руськими. Власне тому "ополячення" мало більше релігійний характер, ніж національний. Бути елітою і не бути католиком в Речі Посполитої було майже неможливо.

Аналогічна історія повторилася в Україні, після того як вона стала колонією Москви. "Російською" стала називатися українська еліта яка мала бажання просунутися по кар'єрних сходах. Українцям, що не бажали ставати "москалями" відводилася роль забитих селюків.

Про русинів

"Вони дотепні і проникливі, кмітливі і щедрі без розрахунку, не прагнуть до великого багатства, але надзвичайно дорожать своєю свободою, без якої вони не могли б жити, саме тому вони настільки схильні до бунтів і повстань проти місцевих сеньйорів, лише тільки відчують утиски з боку останніх. Так що рідко проходить більше 7-8 років без того, щоб вони не бунтували і не повставали проти них.

Вони високого зросту, моторні, енергійні, люблять добре одягатися, що особливо помітно, коли розживуться у сусідів здобиччю, бо в інших випадках вони носять досить скромний одяг.

Мало хто з них помирає від хвороби, хіба що в глибокій старості, більшість гине почесною смертю, складаючи голови на полі битви.

Все добре вміють обробляти землю, сіяти, жати, пекти хліб, готувати м'ясо різних сортів, варити пиво, меди, брагу (breha), курити горілку та інше.

Немає жодної людини між ними, до якого б віку, статі або станом він не належав, хто б не намагався перевершити свого товариша у пияцтві і гульні. Немає серед християн і таких, які б в тій же мірі, як вони, засвоїли звичку не піклуватися про завтрашній день.

Втім, справедливості заради, всі вони здатні до всякого роду занять, хоча і бувають більш вправні, ніж інші, в тих чи інших ремеслах. Зустрічаються і такі, чиї пізнання значно ширше, ніж рядові. Одним словом, всі вони досить розумні, хоча займаються переважно тільки тим, що корисно і необхідно переважно для тих справ, які стосуються сільського життя.

Родючість грунту доставляє жителям хліб в такому достатку, що нерідко вони не знають, що з ним робити, тим більше, що у них немає судноплавних річок, що впадають в море, за винятком Дніпра, який в 50 милях нижче Києва перегороджений тринадцятьма порогами, останній з яких відстоїть від першого на добрих сім миль, що становить цілий день шляху, як це видно на карті. Це перешкода перешкоджає їм сплавляти свій хліб в Константинополь; звідси походить їх лінощі і те, що вони не хочуть зовсім працювати, хіба тільки внаслідок крайньої необхідності, коли у них не вистачає коштів купити те, чого потребують; вони вважають за краще запозичувати все, що потрібно для їх зручності, від турків, їх добрих сусідів, ніж самим трудитися для його придбання. Вони задовольняються трохи, аби було що їсти та пити ".

Вельми багато похвальних і не дуже слів дісталося русинам. Вони і хоробрі і боягузливі, працелюбні і ліниві, звикли жити в скромності, але не погребують розкішшю.

Вельми дивно читати, що при цьому:

"Селяни там дуже нещасні, тому що змушені власними силами відпрацьовувати три дні на тиждень на власних конях на користь свого сеньйора і давати йому, згідно розмірами землі, яку тримають, певну кількість Буассо (13 літрів) зерна, безліч каплунів, курей, гусей і курчат до Великодня, Трійці та Різдва; понад те - возити дрова для потреб свого сеньйора і відпрацьовувати тисячі інших панщинних повинностей, які вони не зобов'язані виконувати, не кажучи вже про гроші, необхідних з них сеньйорами, а також десятини від баранів, поросят, меду , всіх плодів і одного з трьох волів через кожні три роки. Словом, вони змушені віддавати своїм панам все необхідне, не дивно, що ці нещасні ніколи нічого не можуть зібрати, перебуваючи в таких важких умовах залежності.

Але і це ще не найважливіше, оскільки їх сеньйори користуються безмежною владою не тільки над їхнім майном, але також і над їхнім життям; настільки велика свобода польської знаті (яка живе немов в раю, а селяни перебувають ніби в чистилищі), що, якщо трапиться цим бідним селянам потрапити в повну залежність до злих сеньйорам, вони виявляються в положенні набагато гіршому, ніж каторжники на галерах ".

Боплан підтверджує, що революційний момент на Русі в той момент реально витав в повітрі і повстання Хмельницького стало каталізатором втягнувшим незадоволені умовами тяжкої праці сільські маси.

Величезна трагедія Русі полягає в тому, що результатом повстання Хмельницького не стала незалежність народу.

Фактично волелюбний народ Русі України купившись на міф про одновірців став рабом Москви. На довгі століття, втративши при цьому не тільки свободу, а й назва, релігію та історію. Так як Русь стала військовим трофеєм Москви і права русинів були порушені, історія перекручена і переписана.

Комментарии